Таљатели со домашно песто

Нашите другари од Fat Kitchen во првата епизода од новиот сегмент “Cook from the book” подготвија таљатели со домашно песто. Нормално, си ги нарачаа сите состојки кај нас и потоа го споделија рецептот и чекорите за подготовка. Ние сме сведоци – таљателите се превкусни. Како што кажува Никола и во видеото, сезона е на босилек, да го искористиме максимално 😉

Погледни го видео рецептот – препорачуваме!

 

Таљатели со домашно песто

Состојки:

450гр таљатели
1 китка босилек
2 чешниња лук
150гр пармезан
50гр индиски ореви
1 шоља маслиново масло
Сол и бибер

Подготовка:

  1. Во зовриена вода и добро посолена, стави ги таљателите. Вари ги според инструкциите на пакетчето.
  2. Во меѓувреме, босилекот добро измиј го и одвој ги ливчињата од стеблата. Заедно со лукот, индиските ореви и маслото стави ги во блендер и блендај со паузи. Не треба да добиеш кремава смеса, туку треба да останат ситни парченца од состојките.
  3. Потоа во истата смеса изрендај го на ситно пармезанот, додај бибер, добро измешај и пробај. Додај сол по потреба.
  4. Пред да ги исцедиш таљателите, на страна зачувај една шолја од водата. Потоа исцеди ги и додај го пестото во нив. Додај уште малку пармезан и додај дел од водата во која се вареа таљателите. Водата ќе ги направи таљателите уште покремави.
  5. Сервирај со уште малку рендан пармезан, ливче босилек и црн бибер, чаша убаво бело вино и … Добар апетит.

Набави си ги состојките од Paket.mk

Оди на Paket.mk