Млеко до врата

ДАЛИ СТЕ ЗНАЕЛЕ? На почетокот на 20тиот век и подоцна, млекар (milkman) претставувал човек кој доставува млеко директно до влезната врата на купувачот, најчесто во стаклено шише или картон. Историјата на достава на млеко до врата оди назад на почетокот на 20тиот век кога во некои земји во светот се појавува недостаток на добро ладење […]

ДАЛИ СТЕ ЗНАЕЛЕ?

На почетокот на 20тиот век и подоцна, млекар (milkman) претставувал човек кој доставува млеко директно до влезната врата на купувачот, најчесто во стаклено шише или картон.

Историјата на достава на млеко до врата оди назад на почетокот на 20тиот век кога во некои земји во светот се појавува недостаток на добро ладење на млекото што значело брза расипливост. Доставата на млеко се случувала во раните утрински часови, а покрај свежо млеко, не било невообичаено млекарите да доставуваат и комплементарни производи како павлака, сирење, путер, јогурт, свежи јајца.

 

Во последно време, хипстерите низ светот го враќаат трендот на достава на млеко на врата. Оваа акција е дел од “zero waste” движењето односно намалување на отпадот и промовирање на рециклирањето и реупотребата на стаклените шишиња во кои млекото е доставено.

 

got milk?

Активна промоција на трајно Битолско млеко со млечна маст 2,8% и млечна маст 3,2%.

 

Оди на Paket.mk

Вашата кошничка е празна.