Политика за колачиња

Правилникот е последно ажуриран на 22.11.2021

Што се колачиња (cookies)?

Оваа страница користи колачиња за да Ви обезбеди подобро корисничко искуство.

Колачињата се мали текстуални датотеки кои се зачувуваат на Вашиот компјутер или уред што го користите при посета на веб страницата. Кога следниот пат ќе ја посетите нашата страница, колачињата ни дозволуваат да го препознаеме Вашиот пребарувач и да Ви овозможиме персонализиран пристап помнејќи ги Вашите преференции и повторени посети. Колачињата може да ги зачувуваат вашите преференции и други информации но не можат да читаат Ваши податоци или информации од Вашиот хард диск или пак да читаат зачувани датотеки за колачиња од други веб страници.
Кога прв пат ќе пристапите на нашата веб страница www.paket.mk, ќе Ви се прикаже прозорец со известување дека користиме колачиња. Притискајќи „Прифати се“ се согласувате да ги користиме сите колачиња, при што изјавувате дека ја разбирате и прифаќате нашата политика за колачиња. Исто така, може да ги посетите „Подесувањата за колачиња“ за дополнително да ги контролирате согласувањата за користење на некои колачиња. Доколку изберете дел од понудените колачиња, некои функционалности на оваа веб страница можеби нема да работат правилно и нема да Ви се обезбеди персонализирано корисничко искуство.

Зошто користиме колачиња (cookies)?

Колачињата ги користиме за подобро разбирање на користењето на веб страницата од страна на посетителите, а со тоа да овозможиме персонализирано корисничко искуство. Колачињата кои се поставени од веб страницата www.paket.mk се нарекуваат колачиња од прва страна (first-party cookies). Колачињата поставени од други страни се нарекуваат колачиња од трети страни (third-party cookies). Овие колачиња ќе бидат складирани во вашиот прелистувач само со ваша согласност. Кога ја посетувате нашата веб страница, користиме услуга на трета страна, Google Analytics, да собереме стандардни информации за: времетраењето на посетата, видот на уредот што се користи, каков прелистувач се користи, веб страниците кои се прегледани и др. Колачињата од трети страни не откриваат лични податоци на посетителите, односно идентитетот на посетителот не се дознава. Контролорот на личните податоци (www.paket.mk) нема контрола врз колачињата од трети страни и како истите ќе бидат искористени.

Вид на користени колачиња (cookies)

За да ги овозможиме основните функции на работењето на нашата онлајн продавница, www.paket.mk, како зачувување на производи во кошничката, избор на јазик и др. користиме неопходни колачиња (necessary cookies). Без овие неопходни колачиња веб страницата не може да работи на најдобар начин. Исто така, за да добиеме Ваша согласност (податок за прифаќање/ неприфаќање) на политиката за користење на колачињата, користиме неопходни колачиња.

Статистичките колачиња (Statistical cookies) ни овозможуваат преку анонимно собирање на информации да дознаеме за: времетраењето на посетата, веб страниците кои се прегледани, географската локација (држава/град), видот на прелистувачот кој се користи, видот на уредот кој што се користи, изворот од каде е пристапено на веб страницата и др. Овие информации се користат со цел создавање на статистички извештаи кои што ќе ни овозможат да го разбереме корисничкото однесување и да понудиме подобрени функционалности на нашата веб страница. Овие колачиња не се неопходни и не влијаат врз вашето искуство при посетата на нашата веб страница.
Колачињата кои ги поставува www.paket.mk се во наша надлежност. Колачиња поставени од трети страни не се во наша надлежност и овие колачиња ќе бидат складирани во вашиот прелистувач само со ваша согласност. Ве советуваме за да ги прочитате нивните политики за приватност за подобра Ваша информираност и сигурност.

Контрола/бришење на колачињата (cookies)

При посета на нашата веб страница www.paket.mk, во долниот дел Ви се покажува прозорец кој Ве информира за видовите колачиња што ги користиме. Притискајќи „Прифати се“ се согласувате да ги користиме сите колачиња, при што изјавувате дека ја разбирате и прифаќате нашата политика за колачиња. Исто така, може да ги посетите „Подесувањата за колачиња“ за дополнително да ги контролирате согласувањата за користење на некои колачиња. Доколку пак продолжите со работа на нашата веб страница без да кликнете на копчињата за согласност, вие изјавувате дека целосно се согласувате со нашата политика за колачиња.
Не е задолжително да ги прифатите колачињата кои ги користиме. Прифаќањето на колачињата не е неопходно за работата на веб страницата www.paket.mk, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку сакате, овие колачиња можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страница можеби нема да бидат овозможени, односно нема да работат на најдобар начин или нема да работат воопшто.

Можете да ги избришете сите колачиња кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер/уред и можете да ги подесите Вашите пребарувачи за нивно спречување. Доколку го сторите тоа, при секоја посета на нашата веб страница ќе треба рачно да ги прилагодувате преференциите, при што можно е да не работат некои функционалности на оваа веб страница. Повеќе информации за подесувањата на Вашите прелистувачи можете да видите на следниве линкови:

Google Chrome:
https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

Mozilla Firefox:
https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

Apple Safari:
https://support.apple.com/en-mk/guide/safari/sfri11471/mac

Microsoft Internet Explorer:
https://support.microsoft.com/en-gb/windows/delete-and-manage-cookies-168dab11-0753-043d-7c16-ede5947fc64d

Објава за промени

Политиката за колачиња може да се менува провремено. Доколку има некои промени во нашата политика за колачиња, тие ќе бидат наведени во политиката за заштита на личните податоци, оваа политика за колачиња, почетната страна на веб сајтот www.paket.mk и на други места за кои сметаме дека се соодветни. Ви препорачуваме при секоја посета на веб сајтот да ги погледнете објавените измени од овие политики. Последна промена: Октомври, 2021 год.

Вашата кошничка е празна.