Шпагети со ракчиња во доматен сос

20 мин. | околу 570 ден. | за 4 лица Дозволете си уживање на сите сетила со уникатен паста рецепт со ракчиња. [row style=”divided”] [col span=”1/3″ ] Состојки 250г ракчиња, одмрзнати 1 пакување шпагети 2 + 2 лажици маслиново масло 3 чешниња лук, ситно исецкани 800мл сецкани или пасирани домати 200мл бело вино 2 лажици […]

20 мин. | околу 570 ден. | за 4 лица

Дозволете си уживање на сите сетила со уникатен паста рецепт со ракчиња.

[row style=”divided”]

[col span=”1/3″ ]

Состојки

250г ракчиња, одмрзнати
1 пакување шпагети
2 + 2 лажици маслиново масло
3 чешниња лук, ситно исецкани
800мл сецкани или пасирани домати
200мл бело вино
2 лажици путер
Сол и бибер по вкус

[/col]
[col span=”2/3″ ]

Подготовка

  1. Загрејте 2 лажици маслиново масло во големо тавче на среден оган. Додајте го лукот, промештајте и гответе 2 минути. Додадете ги конзервите домати и белото вино. Доведете го сосот до тивко вриење и гответе 10тина минути. Кога сосот ќе згусне, додајте го путерот и зачинете со сол и бибер.
  2. Наполнете големо тенџере со малку насолена вода, почекајте да зоврие; додадете ги шпагетите и повторно донесете ја водата до континуирано вриење. Гответе ја пастата без капак, промешувајте од време на време, додека пастата е зготвена но се уште има малку трвда структура во средината; отприлика 9 минути (провери според шпагетите). Исцедете ја убаво и оставете ја на страна.
  3. Зачинете ги ракчињата со сол и бибер по вкус и загрејте ги останатите 2 лажици маслиново масло во средно тавче на среден до јак оган. Додадете ги ракчињата и гответе додека не се розеви од надвор и повеќе не се проѕирни во средината, отприлика 5 минути. Промешајте ги ракчињата во сосот, а потоа додадете ги во шпагетите пред да послужите. Уживајте![/col]
    [/row]

Намирниците потребни за овој рецепт може да ги набавите од Paket.mk

  • -5%
    Метро Ракчиња цели 400гр (Замрзнато)
  • -12%
    Стоби Ризлинг Бело вино 750мл

Продолжи на Paket.mk

Вашата кошничка е празна.